Vi slutter og takker af 24.10.2020

Efter S kommer T…… og begge bogstaver i ordet SLUT.

S for Stockbrigde, Hampshire og T for Torup, Halsnæs. Hvad har de 2 steder med hinanden at gøre?

Jo, de 2 steder har vi drevet kro (Stockbrigde) og café (Torup). For os lidt sjovt at sammenligne -across the borders.

Begge steder: en lille landsby med få indbyggere, der er underskønne, kreative og har sans for humor. I England ligger kroen i en dal i den billedlige landsby. Kroen i rundkørslen, som er indgangen til byen fra Winchester-siden. Midt i Kong Arthurs ridderland eller som englænderne altid sagde til mig: der hvor de danske vikinger hærgede en hel del i fordoms tid. De tilgav mig, da jeg fik Carlsberg på ølankeret…

Stockbrigde har the Robinson Family Butcher’s Shop, en slagterbutik, der ligger i top-10 i hele England og ofte er i de dyreste madmagasiner. Det – oveni at Stockbrigde ligger på ruten Winchester-Salisbury – gav en travl hverdag på kroen med pub, lille restaurant, 10 værelser med himmelsenge samt en stald til fester på 50 prs. Engelsk landidyl, når den er bedst – med flod svingende gennem byen, hvor lystfiskerne fisker ørred.

Man mødtes i pubben – indeed hver dag, for at holde styr på ’Livets gang i Lidenlund’. Historier og jokes fyldte pubben med latter. Der kom også af og til én, der skulle have lettet sit hjerte – eller græde ud, fordi nu kom han lige fra hospitalet, hvor hans kone lå på det sidste. Eller at gæsterne pludselig brød ud i fællessang, især på en helligdag = fridag – og hele pubben svingede. Alt kunne ske. Det sociale islæt var ikke til at tage fejl af, pubber i England er ikke altid stedet, man fulder sig, selv om nogle ofte tror det – men steder, hvor man netværker, hjælper hinanden, fortæller historier ved kaminen og møder andre mennesker. Også over en kop kaffe.

På menuen lavede Neil steak & kidney pies, lammekød, diverse gryderetter (stews), stegt laks, ørred, supper – gode traditionelle engelske kro-retter med friskkogte grøntsager til. For at ruske lidt op i traditionerne, satte vi også struds på menuen, oh dear me… debat om den nu skulle være lyserød eller helstegt. På dessertsiden Spotted Dick, eller andre engelske desserter. Og så Christmas Cake.

Lukketid efter en lang dag har vi altid håndhævet. Det forstod Anthony Andrews (Gensyn med Brideshead) ikke rigtigt, da han kom en lørdag aften kl. 22.55 med sine venner.  ”Do you know who I am?” Ja, men køkkenet er desværre lukket for i dag. Det lokale politi holdt altid i rundkørslen og lurede på, om pubben lukkede kl. 23 som alkoholbevillingen var til – og så var det ikke engang corona-tider.

22 år skulle der gå, før vi overtog Café Torup. Ja, vi gør altid tingene sent i livet 🙂

Verden forandres og vi forandrer os med den. Menuen er stadig kød, men i den grad også vegetarisk og vegansk. Det danske smørrebrød består. Hjemmelavet mad ligesom på kroen, for det er nu engang det, der smager bedst. Glutenfri mad er også en del af ’menutavlen’ – the blackboard.

Lokal mad gør, at koen først skal slagtes, grøntsagerne komme op af jorden – og en sms ventes i spænding fra kollegaer i Spisekammer Halsnæs om hvornår, hvordan osv. Indimellem går det stærkere med cafésalget, tiden er kostbar og hjælpen må hentes længere væk fra. Kaffen eller teen vil vi have på hver vores måde anno 2020, så dem er der mange slags af. Med havremælk eller soyamælk.

En café er som kroen også et mødested, måske ikke hver dag – men så en gang imellem. Humoren er der, måske i en lidt anden form, Neil prøver konstant sin engelske humor af, måske mest australske Dave, der fanger den (?). Hjælpsomheden er den samme på både engelsk og dansk side, man går langt for at hjælpe andre. Og begge steder er der mennesker udefra med gode historier.

Verden er ikke så stor endda, der er mange ligheder. Dog kom der i Torup mange gæster fra udefra – og fra udlandet. Kinesere, indere og thailændere, der skulle se ØKO-byen, TV og radiohold, der kommer forbi og interviewer. Udenlandske arkitektstuderende, den hjemløse på sommertur, naveren fra Østrig – her vidste vi heller aldrig, hvad dagen bragte. Mick Øgendahl, der pludselig stod og lavede joggingøvelser i haven, når vi kom om morgenen. Eller the one and only filmproducer, som sidder totalt unplugged efter endt film shooting i udlandet og bare nyder sin mad. Alle de søde lokale mennesler, som vi lærte at kende – udover sommerhusbeboerne (som også har boet her længe – samt kolonihaveejerne). Det blev heldigvis som vi ønskede det: en café for alle, kom som du er.

T for Torup – en udpræget dansk landsby i moderne forstand – vi kender den alle efterhånden. Ildsjælenes landsby – myretuen, der sætter sig selv i gang, hver gang der er én, der har en idé. Der er ingen begrænsninger kun muligheder. Konstant i dagspressen. Levende landsby.

T for tjek-ud. Og det sidste bogstav i ordet SLUT.

Vi tjekker ud af caféen og Torup ultimo oktober – fyldt op med gode mindeværdige oplevelser, vi sent vil glemme. En lille landsby med så meget gang i den, så mange bliver helt forpustet. Som da Torup blev Årets Landsby 2019 i september, hvor vi pludselig skulle til at løbe stærkt udenfor sæsonen… for ikke at nævne festudvalget, der gerne ville have en festmiddag ugen efter for sådan cirka 120 prs. – helst 2-retter dog 3-grenet (vegansk/vegetarisk/kød).

Vi har mødt mange mennesker. Lavet meget mad – og megen kaffe! Prøvet at give kunderne en så god oplevelse som muligt. For mit vedkommende føler jeg, at jeg har løbet maratonløb, nærmest et 4-årigt ét. Neil mener, at der snart gror grøntsager på hans hoved med al den mad, han har lavet. Sliddet contra vores alder og corona-fremtid over en vinter, gør at vi trækker os tilbage.

Vi træder ydmygt tilbage. Ydmyge overfor at have måtte være her i Torup  – at have måtte tage del i hverdagen – at have lært så mange mennesker at kende, og fået indsigt i deres liv. Vi ved, at caféens og husets sjæl vil leve videre med alle de gode mennesker omkring den. Torup – ja, den vil leve et langt og lykkeligt liv med endnu flere indbyggere.

De bedste hilsner Neil & Pia

P.S. – VIGTIGT: caféen fortsætter under andre hænder fra november. Så caféen er kun lukket i ca. 10 dage med overdragelse.

HUSK HVIS I HAR GAVEKORT LIGGENDE TIL CAFEEN – KOM MED DET INDEN LØRDAG 24.10.2020